Před časem mi kamarád poslal receptůru na nakládaný hermelín. Nevím, kdo je jejím autorem, nicméně popis se mi hodně líbil, navíc k němu poslal i hodně „chutnou“ fotodokumentaci, takže jsem prostě nemohl odolat pokušení si něco takového taky vyrobit. Dnes jsem se k tomu konečně dokopal, no a jak to dopadlo, dozvíte se dále ;-)
Nejdřív je třeba si sehnat a nachystat veškeré ingredience.
Tedy hlavně česnek, cibuli, papričky, nějaké to koření, no a samozřejmě ony vyvolené bochníčky královského sýru, neboli hermelínu.
Bochníčky jsem bezostyšně rozpáral vejpůl, obě strany potřel rozmačkaným česnekem a navrch dal několik kuliček nakládaného zeleného pepře (malá vysoká sklínka, k dostání v Kauflandu), ale je možné použít i jiné ostřejší koření, jako chilli, tabasco atd.
Pak jsem sýry složil dohromady a šoupnul do sklenky, prokládaně s ostatníma přísadama. Tedy s cibulí (klasická velká cibule a male jarní cibulky, mají „svěžejší“ chuť), pokrájeným česnekem, dvěma lístky bobkáče, zeleným pepřem, troškou nového koření a jalovce, pár kouskama sušených chilli papriček a čevenou paprikou („kozí rohy“ se v tuhle dobu docela špatně shánějí, takže jsem se musel spokojit s klasickou paprikou).
To celé jsem pak zalil olejem, zavřel a šoupl do chladu do ledničky, kde by to mělo dozát tak za týden až 14 dní.
Nuže dílo jest dokonáno, za zhruba týden uvidím jak to dopadlo. Ale slintám už teďka, protože samozřejmě nepochybuju, že to bude ňam :-) Je to první pokus, když to bude stát za to (ahem, no jasně že bude!), tak už mě napadají různé další experimenty s kořením a přísadama, so stay tuned! ;-)
Az to bude ready posli vzorek vypada to dobre :-P
Právě jsem dokonala dílo dle Tvého návodu. Mám ráda ostrá jídla, ale i tak mám trošku obavu jestli jsem to s feferonkama nepřehnala. Ale vypadá to skvěle. doufám, že to bude i tak chutnat. Uvidím co to udělá s hostama na Silvestra. :-)