Před nedávnem jsem byl na návštěvě u kamaráda, kde jsem při večeři okusil domácí šunkovou pěnu. Jelikož mi zachutnala, vymámil jsem z jeho ženy recept, jenž má být původem z prvorepublikového lahůdkářství, pouze mírně upraven na současné poměry a domácí použití. A protože jde o recept hodně jednoduchý, tak proč si jednou neudělat doma něco dobrého k chlebu či rohlíku, kdy alespoň víme, co jíme, na rozdíl od různých chemických mixů kupovaných v obchodě. Inu pojďme tedy do akce!
Nejprve se podívejme, co budeme potřebovat:
- Překvapivě šunku ;-) – 250g
- Čisté pomazánkové máslo – 150g
- Klasické máslo – 30g
- Majonéza – 2 vrchovaté lžíce (taky netřeba kupovat, smíchat vejce s olejem ponorným mixérem snad zvládne každý ;-) )
- Trošku petrželky a trošku libečku
- Sůl a pepř
Šunku a bylinky je třeba buď pomlít nebo rozmixovat. Dá se to provést buď pomletím šunky s bylinkami na masovém mlýnku anebo rozmixováním ponorným mixérem a posléze vyšleháním všeho do pěny klasickým šlehačem.
Já však použil ultimátní nástroj – turbomixér Tefal CookMaster, jenž zvládá vše najednou ;-)
Do mixéru jsem prvně dal šunku nakrájenou na kostičky, petržel s libečkem a pomazánkové máslo. To vše jsem rozmixoval tak nějak nahrubo.
V dalším kroku jsem přidal majonézu a trochu soli a pepře. Zase trocha mixování, kdy už vznikne jednolitá hmota.
Pak zbývá ochutnat, případně doladit dle vlastních preferencí solí či pepřem, no a potom už jen mixovat a šlehat tak, až vznikne šunková pěna tak akorát vhodná k servírování.
Pohoda, ne? Chutná sváča za málo peněz a trošku práce, co víc si přát ;-)