Jamarův blog

...o všem, co mě napadne

RepRap – už se nám to hýbe!

Dnes jsme opět pokročili ve stavbě 3D tiskárny – sestavili jsme extruder, umístili koncové senzory (mechanické mikrospínače, tady díly držáčků záludně trochu nesouhlasily s návodem, takže bylo třeba trochu improvizace) usadili elektroniku (RAMPS deska a Arduino Mega) no a celé to dohromady zadrátovali (kablíky byly ve stavebnici víceméně nachystané, jen bylo třeba dodělat konektory a u dvou motorků vyrobit redukci na kablík). Sice je to prozatím udělané stylem vrabčí hnízdo, ale to už je detail, protože po nahrátí firmawru do Arduina se nám to už hýbe!

Nejdřív jsme nahráli testovací firmware, který v podstatě jen kroutí všema motorkama, aby se ověřilo, že se vše otáčí jak má, pak jsme po chvíli lovení po netu nahráli ten správný firmware pro RAMPS desku a spojili RepRapa s počítačem.

Po pár drobných úpravách v zapojení motorků, aby se otáčely správným směrem, nám už ovládání z Pronterfacu funguje jak má no a v podstatě tak zbývá už jen tiskárnu nakrmit plastem a začít tisknout. Pro plasty zajedeme nejspíš ve čtvrtek do Mladče, no a do konce týdne bychom tak měli mít vytištěný první vzorek. Uvidíme…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2007-2016 Jaroslav Martínek | Licence Creative Commons | powered by Wordpress Frontier Theme