Jamarův blog

...o všem, co mě napadne

Chleba bez hnětení

Dostal se ke mě zajímavý recept na domácí chlebík, je to skoro bez práce, jen ze základních chlebových surovin a výsledek vypadal z obrázků víc než lákavě, takže proč to nevyzkoušet? Navíc taková vůně čerstvě upečeného domácího chleba, té prostě nejde odolat ;-) A proto vzhůru do pečení!

Protože chlebík bude docela dlouho kynout (klidně přes 10 hodin), je nejlepší začít s přípravou třeba hned ráno před odchodem do práce, ať jej máme na večeři upečený anebo, pokud máme na druhý den čas, začít s přípravou večer a chleba upéct po ránu.
Nejprve je třeba si splašit základní ingredience – hladkou bílou mouku, sušené droždí, sůl, kmín a vodu.

Potřebné ingredience

Potřebné ingredience

To vše jsem ve správných poměrech šoupnul do misky, tedy tři hrnky mouky (vychází to na necelého půl kila), zhruba lžičku soli, podobně kmínu (dávám drcený, neb celý moc nemám rád, leze do zubů) a navrch asi půl pytlíku sušeného droždí. Celé jsem to v misce promíchal a přilel necelého 1,5 hrnku vody. Vodu to chce přilívat postupně podle aktuální konzistence našeho výtvoru, neboť napoprvé jsem to s ní trochu přehnal a těsto pak při dalším zpracování po vykynutí docela odmlouvalo.

Těsto nachystané ke kynutí

Těsto nachystané ke kynutí

Těsto stačí jen tak zhruba zamíchat a pak už jsem jej nechal v klidu a teple pod útěrkou kynout, přibližně 8-10 hodin, ale hodina sem nebo tam tu nehraje roli. Většinou si těsto nachystám večer a peču potom druhý den během dopoledne.

A je vykynuto

A je vykynuto


nepovinná část původního receptu

Po vykynutí jsem šoupnul těsto na desku a lehce roztahal na přibližně hranatý tvar a ten nechal chvilku odpočinout.

Rozplácnuté těsto

Rozplácnuté těsto

Tenhle placatec jsem pak ze všech stran přeložil, jako když se skládá třeba papír, prostě aby těsto bylo „vyšší“.

Přeložená placka

Přeložená placka

Takhle jsem nechal těsto pod útěrkou kynout zhrubně 40 minut.

konec nepovinné části


Pak jsem začal žhavit troubu a přemýšlel, v čem chleba upéct. Volba padla nakonec na menší kruhový skleněný pekáč, byl na to akorát a měl pokličku. Pekáč je lepší nechat v troubě pořádně nažhavit, těsto se pak k němu nepřichytí a chleba jde po upečení lehce vyklopit (na tohle jsem se napoprvé vyflákl a pak jsem chleba musel pižlat ven nožem). Do vyhřátého pekáče jsem tedy z desky mísy přešoupnul těsto, přiklopil a šups s ním do trouby, vyhřáté na 230°C. Tam si pobylo půl hoďky pod pokličkou a pak dalších asi 20 minut bez pokličky, na dopečení kůrky (tohle si ale už každý doladí sám).
Výsledek pak vypadal takhle:

A je upečeno

A je upečeno

...a vyklopeno

…a vyklopeno

Myslím, že k obrázkům není co dodávat, snad jen, že upečený chleba luxusně voní a chutná snad ještě líp, než vypadá ;-) Nakonec tady doma sklidil úspěch a tenhle malý bochník byl skoro zlikvidovaný ještě ten večer po upečení.

Výsledek třetího pečení

Výsledek třetího pečení

Chleba se dá samozřejmě ještě vylepšit různými semínky, cibulkou, česnekem a čímkoliv dalším podle fantazie a chuti. Ale za sebe můžu říct, že žádné úpravy nebyly třeba a tohle je můj nejoblíbenější recept. Nakonec je hodně jednoduchý, s minimem práce a k tomu výborně chutná, co víc si přát ;-)

Pro úplnost ještě dodávám původní recept, podle kterého jsem postupoval.

Aktualizace:

Pokud jste líní (jako já), pak není vůbec třeba hrát si s roztahováním a překládáním těsta. Úplně stačí jej po vykynutí z mísy šoupnout do vyhřátého pekáče a do trouby. Rozdíl nepoznám a jednodušší to už pak opravdu být nemůže.

Aktualizace 2:

Jde to i s větším oválným pekáčem, jen se použije dvojité množství ingrediencí a rodinný chlebík je na světě ;-)

chlebik-macik1

 

chlebik-macik2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2007-2016 Jaroslav Martínek | Licence Creative Commons | powered by Wordpress Frontier Theme