Jamarův blog

...o všem, co mě napadne

A je dovoleno. Konečně.

Jeden z největších volebních cirkusů v našich dějinách je u konce a ačkoliv jsem se k tomu už nechtěl vracet, už jen kvůli poslednímu dění pár slov přecijen napíšu.

Z mého pohledu byly volby víceméně prohrané už na začátku výběrem kandidátu postupivších do prvního kola. No a po prvním kole to už bylo prosráno definitivně. Volilo se mezi kandidátem bídným a ubohým a tak ať už by výsledek dopadl jakkoliv, na dalším vývoji by se nejspíše stejně nic nezměnilo. Více překvapivá však byla celá ta hysterie vytvořená kolem voleb a i to, kolik lidí se tím nechalo unést.

V prvé řadě tu byla neskutečná mediální masáž, prakticky celý týden se nemluvilo/nepsalo o ničem jiném než o prezidentských volbách,  běžný život jakoby se zastavil (kdo ví, jaké jiné věci, které neměly být na očích, se mezitím udály). Jednotlivá periodika horovala pro své kandidáty podle sympatií svých maitelů, propaganda v režii Novinek, Idnesu a dalších byla tentokráte už naprosto neskrývaná a naplno, až ta celá urputná snaha byla docela legrační. Zatímco na Zemana se hledala špína, kde to jen šlo (a moc složité to hledání, pravda, nebylo), o knížeti se pěly téměř oslavné ódy, psalo se o něm jako o tom jediném pravém, čestném, noblesním a pokud už vyšel třeba na Novinkách článek kritický, byl za pár hodin záhadně nedohledatelný. Ale co už, na nestrannost médií tu už snad nikdo nevěří.

Miloše Zemana v naší zemi zná asi každý a ví, co od něj čekat. Je to prostě hulvát, vysloužilý politik vrátivší se odkudsi z Vysočiny , názorově v průběhu let víceméně konzistentní a vůbec se prakticky nezměni. Měl tak celkem věrný okruh příznivců, kteří ho ve volbách podpořili. Tady není co řešit.

Pojďme se tedy podívat  na knížete Karla. Byl nám prezentován jako čestný, noblesní, neuplatitelný člověk, který jako jediný tu může zajistit změnu.

Inu, je zvláštní, že ačkoliv současné vládě důveřuje jen 17% občanů, skoro polovina lidí volila za prezidenta Karla Schwarzenberga, místopředsedu této vády, člověka, který souhlasí, podporuje a hlasuje pro kroky této vlády. Je předsedou strany, jejíž nejvýraznější osobou je Miroslav Kalousek, jenž také nebude mezi lidem zrovna oblíben. Byl též za Stranu Zelených členem vlády (ministr zahraničí) Mirka Topolánka, které byla vyslovena nedůvěra. To mají lidi tak krátkou paměť anebo je ona proklamovaná „noblesa“ přednější, než názory a činy?

Dále se uvádí, že Karla volí hlavně mladí. Mladí, kteří v tisících  vyšli do ulic, aby protestovali proti smlouvě ACTA, jenž by prakticky možnila cenzuru internetu a totalitní zásahy do soukromí, teď volili člověka, který dal prvotní pokyn vládě ČR, aby se smlouvou ACTA vůbec zabývala a dále ji hlasitě prosazoval. To asi taky najednou nevadí. Nehledě na to, že ta hra s familiérním oslovováním „Karel“ je taky docela okatá. Zajímavá je také masivní podpora Karlovi na Facebooku, zdá se, že je to podstatně silnější marketingový nástroj, než jsem si myslel.

Samotnou kapitolou pak byla podpora různých „umělců“ a dalších nájemných komediantů, kde tomu pomyslnou korunu nasadil Jiří Menzel. Aby mě někdo pasoval na nevolníka, tak to už je vážně moc.

Výsledkem toho všeho byla nenávist, ke které se lidi nechali strhnout. Nechápu, jak se můžou lidi kvůli něčemu takovému pohádat, nadávat si, agitovat ve školách, čmárat cizím po plotech a podobně. Ano, to je zcela jistě ta noblesa a slušnost, kterou se Karlovi příznivci oháněli. Navíc se mluvilo o tom, že tato volbá má přinést změnu. Jakou změnu tu kdo čekal? Vždyť se volilo mezi současným a bývalým politikem. Takže v současnosti tu máme víceméně pokračování éry Václava Klause, v případě Karlovy výhry bychom tu měly pokračování éry Miroslava Kalouska a Petra nečase. Co je lepší? Stojí to za to se hádat? Mimochodem celé mi to připomíná obdobnou hysterii při posledních parlamentních volbách, kdy se taky agitovalo, vyhrožovalo komunisty, přemlovaly báby, mobilizovali „umělci“… Jak to nakonec dopadlo myslím teď vidíme všichni.

A tak na závěr nezbývá než říci, že tu máme nového demokraticky zvoleného prezidenta, tuto volbu většiny obyvatelstva respektujme a za pět let to zkusme znovu a snad lépe.

P.S. Já osobně jsem volil pana Prázdného Obálku, protože jak už jsem psal dříve, odmítám volit menší zlo, tím už jsem se spálil u předchozích voleb a navíc ani jednomu z kandidátu jsem nemohl s čistým svědomím dát hlas. Ono je to jako kdybyste měli na výběr skočit ze střechy paneláku nebo z Nuselského mostu. Které zlo je menší? Já osobně se radši otočím a jdu domů, než abych z něčeho skákal, navíc proto, že to dělají jiní anebo že mi někdo říká, že je to to jediné správné.

Pár zajímavých odkazů:

Je Schwarzenberg českým Obamou? Aneb 4 důvody, proč nevolit „knížete“

Dotaz voličům KarlaCo Schwarzenbergovi nesmíme vyčítat – pohled katolíků

Update:

Velmi pěkné shrnutí voleb na D-Fensovi – Pravda a láska muss uns alle besiegen!

Update 2:

A je to tu, umělci a intelektuálové v akci – Osobnosti vzkazují Zemanovi, že jejich prezidentem není

Update 3:

Asi bude ještě sranda, intelektuálové se nám už dohadujou (2) ;-)

1 Comment

Add a Comment
  1. Perfektní a výstižný článek. Děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2007-2016 Jaroslav Martínek | Licence Creative Commons | powered by Wordpress Frontier Theme