Jamarův blog

...o všem, co mě napadne

Kterak k bydlení zdarma přijít…

Tak si tak ve volné odpolední chvilce procházím zprávy na netu a přitom narazím na článek, že se vyklízí jakýsi squat Milada. V podstatě naprosto bezvýznamná akce kdesi v Praze, ale byl u toho živý videopřenos, tak jsem si to nechal puštěné v malém okně a po očku na to pokukoval při práci. Aspoň nějaká akce se děje, muziky jsem už měl za celý den dost, tak proč ně. Jenže to co se pak dělo mě docela fest rozlítilo, aneb v tomhle státě už je možné opravdu všechno…

Samozřejmě nemám nic proti alternativní kultuře, tak je vždycky potřeba, aby bylo vidět, že tu není jen ten jediný správný směr. Ale nesmí se dělat na úkor druhých. Základní myšlenku squattingu bych celkem pochopil, pokud se skupina lidí nastěhuje do opuštěného. chátrajícího a nevyužívaného baráku, majitel proti tomu nic nemá, skupinka se tam chová slušně a nějak ho udržuje, proč ne. Jenže to co se dělo dnes?

Nebudu tu soudit jestli dotyční squatteři byli smažky a feťáci, anebo inteligentní lidé (© Kocáb), na takovém místě jsem nikdy nebyl a myslím že ani nikdy nebudu. Podle oficiálních stránek se tam opravdu dělaly zajímavé akce, koncerty a přednášky, na druhou stranu když pak člověk vidí záběry bince zevnitř… Opravdu těžko říct. Jenže pravdou je, že proti obyvatelům Miladi si lidé z okolí stěžovali. Pochybuju že by se někdo namáhal s oficiálníma stížnostma a sbíráním podpisů na petici jen tak bez důvodu. A závist to v tomto případě asi určítě nebyla ;-)

Jenže co je na tom všem nejpodstatnější, tihle lidé prostě a jednoduše neoprávněně obývali cizí nemovitost. Pak se ale nemůžou divit, že po nich majitel vily chce aby prostor vyklidili. Dali se na tento způsob života dobrovolně, moc dobře ví že barák jim nepatří, tak s tím prostě musí počítat. To je, dalo by se říct, „riziko podnikání“ squattera. V ideálním případě tam za nima měl dorazit zástupce vlastníka, oznámit jim že si je tam nepřeje a že mají prostor řekněme do měsíce opustit (ačkoliv z právního hlediska jsem ještě hodně liberální), squatteři by si do té doby sbalili svých pár krámů a přesunuli se jinam. V klídku a pohodě, bylo by to vstřícné gesto obou stran a obešlo by se to bez té celodení akční tragikomedie, která nastala. Jenže co jsem se dočetl, obyvatelé vily už v minulosti několikrát čelili pokusům o vyklizení a podle hesel typu „Miladu nedáme“ atd si myslím, že by dům dobrovolně po domluvě stejně neopustili. Takže v tom případě byl zásah bezpečnostní agentury (a jestli její zaměstnanci jsou příznivci nacismu nebo kdoví jakého směru je teď naprosto bezpředmětné) naprosto v pořádku (jak říkám, když někdo nelegálně obývá cizí dům a odmítá ho opustit, tak musí počítat s tím, že ho někdo může vysíldlit, třeba i násilím) a spíš mi přišlo smutné, že policie tam za peníze nás všech dělala tak akorát publikum tancujícím příznivcům squatterů, kteří se tam mezitím shrotili, místo aby pomohla vyklidit soukromý majetek od nelegálních obyvatel. Není to snad její povinnost ze zákona?

Byla z toho tedy jednu dobu docela slušná akce, řekněme takové rozptýlení v klídku domova v přímém přenosu ;-) Jenže pak přišel na scénu ministr Kocáb a celé to doslova posral… Od kdy se proboha s takovýma lidma vyjednává? Nelegálně obsadili cizí dům, odmítají ho opustit, obtěžují okolí hlukem a bincem a on jim přislíbí jednání o náhradním baráku, když teda milostivě slezou… Doprdele kde to jsme? Jak si vůbec můžou dovolit něco požadovat? Bezpečáci si měli v klídku počkat na půdě, však oni by časem sami slezli. Vždyť to bylo jen teatrální gesto, hezky na střechu, ať na ně média vidí, jak se jim jakože ubližuje (=prodejní komedianti, nic víc). Jak jsem se tak na ně díval, při první pořádné bouřce by bylo po hrdinství. A i kdyby ne, pokud chce někdo dobrovolně dělat na střeše hromosvod, tak ať si ho to klidně sežehne. Ale ne, on se jim bude nabízet náhradní dům a nedotknutelnost policií, chudáčci malí. Boha jeho…

Takže si to shrňmě. V tomhle státě teda naprosto v klidu můžete zabrat cizí majetek, dožadovat se práva na jeho užívání a jako dáreček k tumu dostanete další dům, imunitu před policií a publicitu v médiích. Wow. Tak nějak si tu teď říkám, co dělám blbě. Sedím tu kolikrát do pozdní noci nad prací, stát mě za odměnu měsíčně obere o 4 tisíce a pokud si chci něco koupit, přispět na chod baráku a třeba i něco užít, musím se sakra otáčet. Ale jak se tak dívám, ve městě vídávám jednu hodně pěknou Audinu. Na takové auto zrovna nemám, ale nějak stojí pořád na stejném místě, takže ho majitel asi nepoužívá. Toš se domluvím s pár kámošema a šup, hezky si ho zabereme, co tam bude tak nevyužitě postávat a my si budeme zbytečně ošoupávat nohy. A když by čistě náhodou vlastník chtěl to auto použít? Nu tak se v něm zabarikádujeme, vždyť jsme si ho obsadili, tak je naše! A když vydržíme, učitě dostaneme adekvátní náhradu, že pane Kocábe?

Update 1.7.09:
Tak teď už se teda nestačím divit vůbec. Příznivcům squatterů evidentně po včerejším „úspěchu“ vyjednávání ministra Kocába hodně narostlo sebevědomí, takže vyrazili dokonce do ulic protestovat za svá „práva“. Dožadovali se vysvětlení vyklízecí akce, odstoupení ředitelky ústavu (majitele vily) atd. Vážně jsem nečekal, že se v tomhle státě bude protestovat za právo zabrat si bez povolení cizí dům a jen tak ho užívat. Že se najdou lidé s takovým názorem, budiž. Ať si teda pro mě za mě protestujou, když je to baví. Ale že to někdo vubec bere vážně? Vždyť to je případ tak akorát pro docenta Chocholouška. Stačilo by poslat do patřičných míst a byl by klid!

Přiznám se, že ačkoliv jsem včera i s některými(!) názory příznivců sqatterů docela sympatizoval, tak po tom, co jsem viděl a přečetl dnes, u mě ztratili jakékoliv dobré mínění. Tohle totiž nemá s myslenkou squatu anebo alternativní kulturou nic společného. To je prostě jen skupina vychcánků, kterým se nechce dělat, nic víc. Nikdo jim nebráni se domluvit s majitelem jiného opuštěného domu a přesunout se tam. Nakonec, kdyby trošku zapracovali a složili se, hravě si můžou nějaký opuštěný dům za pár peněz koupit a byli by v klidu, nikdo by je už nevystěhoval. Jenže to by kvůli tomu museli pracovat a to je fuj fuj! A navíc by to pak nebylo dostatečně free a alternatviní.
Hodně úsměvné je taky zamyšlení nad jejich názory (asi začnu opravdu věřit, že užívají nějaké minimálně extra kvalitní hulení). Třeba rozhovor s jejich „mluvčím“ byl skoro excelentní. Prý „Chceme žít ve světě, kdy si můžeme volně dojít do lesa, jak bylo možné po tisíce let, porazit stromy a postavit si z něho dům.“ A co vám kurva brání? (pardon, ale už jsem se neudržel) Jak jsem už psal výš, však se můžete složit kus toho lesa si koupit a pak si tam porazit strom a postavit co chcete. Jenže to už holt zavání prací, že? A toho se ručičky bojí, au au!. Vážně by nebylo na škodu ukázat jim jak taková práce vypadá. A hodně z blízka. Tahle věta to ostatně jen potvrzuje „To, že jste se narodil do systému, který vás nutí dřít od rána do večera jenom proto, abyste měl na nájem, jste si nevybral, ale je vaší svobodnou volbou, že jste na něj přistoupil.“ Mmm, a to jejich postavení domu v lese by snad nebyla práce od rána do večera? A co údrža domu, obstarání si potravin, to by nebyla práce? Ony peníze jsou vlastně jen přeměněnou hodnotou práce. Z nich se pak platí nájem, ze kterého se hradí práce na postavení toho domu, jeho údržbu a provoz. Taky z nich zaplatíme jídlo, pití, služby. Jenže i když nepřistoupí na tento systém, tak si holt budou muset ten dům postavit svou vlastní prací, stejně tak obstarat jídlo (obdělat pole atd.). Bez práce to totiž, milí zlatí, jaksi nejde. Ono i tu vaši obsazenou vilu někdo musel za první republiky postavit. A tu postavil z peněz. Podle stavby to rozhodně nebyl chudý člověk, nejspíš nějaký „továrník“, tedy pravý kapitalista. Takže pánové (a dámy) squatteři vlastně prachsprostě využívají výdobytků buržoazní společnosti. To si najednou krásně protiřečíte, co? Uvědomte si, že kdyby se všichni chovali stejně „volně“ jako vy, tak by nebyly postavené žádné takové domy a vy byste neměli co obsazovat. A byli byste kde? Aaano, v prdeli. Aaaah, no nic, ono je to stejně zbytečné cokoliv takhle řešit, jen se člověk zbytečně nasere na večer. Bohužel je tu ale vidět názorná ukázka, že čím větší flákač a vyžírka jsi, tím líp se ti povede. Jenže každá nádoba má své dno a jednoho dne prostě přestane být z čeho rozdávat. A pak budeme v hajzlu všichni, i tito „svobodomyslníci“.

1 Comment

Add a Comment
  1. Hrůza
    Tak pod to se klidně můžu podpesat…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2007-2016 Jaroslav Martínek | Licence Creative Commons | powered by Wordpress Frontier Theme