Jamarův blog

...o všem, co mě napadne

Konec bezplatné hudby z Last.FM

Tato služba, která za pomocí klienta sbírá informace o vámi přehrávané hudbě a na základě toho počítá všemožné statistiky, vyhledává jiné uživatele s podobným hudebním vkusem, doporučuje hudbu atd. (nakonec jsem o ní už psal) nyní zpoplatňuje některé své části. A ne pro každého…

Last.FM (dříve známý jako AudioScrobbler) je tu mezi námi zhruba osm let, přičemž na oblibě získával především v posledních letech. Za tu dobu si zvládl získat 30 miliónů uživatelů po celém světě a disponuje kolekcí víc než 7 miliónů skladeb od 280 tisíc spolupracujících autorů a labelů. Z těchto skladeb se pak vybírá hudba, kterou si mohli uživatelé kdekoliv na světě pouštět jako streamované rádio na základě svých hudebních preferencí.

To se ovšem nyní mění. Od pondělka bude poslech hudebního streamu, ať už z Last.FM klienta nebo z webového přehrávače, zpoplatněn částkou 3 € za měsíc mimo uživatele z USA, Velké Británie a Německa, kde zůstane přehrávání i nadále zdarma. Poslech prvních 30 skladeb bude na zkoušku zdarma, pro další si již budete muset zaplatit. Ostatních funkcí, tedy ukládání vámi přehrávané hudby, statistik, doporučení, koncertů atd. se změna nedotkne, ty zůstávaji i nadále zdarma.

A teď trochu osobního komentáře. Last.FM je normální komerční služba, jejíž vlastník (CBS Interactive) samozřejmě chce, aby mu vydělávala, pro něčí modrý oči to určitě dělat nebude. Z toho pohledu zpoplatnění chápu. I samotná částka 3 € měsíčně (tedy kolem tisícovky korun za rok) není nic, co by zruinovalo váš rodinný rozpočet. Nakonec i já jsem si platil roční předplatné, byť bylo nepovinné a s jedinou výhodou možnosti přehrávání oblibených skladeb, kterou jsem použit asi pětkrát. Nejsem socka abych musel používat všechno zadarmo, těch pár šestáku za měsíc přežiju a za dobrou službu, kterou rád používám, nemám problém zaplatit rozumnou částku a tak ji podpořit. Takto se tedy zdánlivě nic nemění.

Co je ovšem poněkud nešťastné, je samotná realizace této změny. V prvé řadě je to samotné rozdělení na země, kde jsou streamy i nadále zadarmo (US, UK a DE) a zbytek světa, kde je potřeba platit. Jeden ze členů Last.FM teamu to na fóru pod oznámením zdůvodnil tak, že chod Last.FM (a hlavně platby umělcům a vydavatelům) je financován z reklamy. Jejich klíčové trhy jsou právě US, GB a DE, kde mají zastoupení a prodají nejvíce reklamy, proto se rozhodli se streamováním hudby zdarma soustředit právě na tyto země, ostatní musí zaplatit. To je z obchodního hlediska pochopitelné, nikdo nemůže po soukromé společnosti chtít, aby provozovala službu zdarma tam, kde se z reklamy neuživí. Ovšem valná většina uživatelů, alespoň podle vášnivých reakcí na diskuzním fóru, to vzala jako diskriminaci, že přeci nemůžou za to, že žijí ve „špatné“ zemi a nemají tak stejný přístup ke stejnému obsahu, jako jiní „vyvolení“. Nevím, možná mělo Last.FM zvolit rovné podmínky pro všechny, takto to na venek vypadá, jakoby pro trojici velkých zemí měli strach zpoplatnění zavest a na ostatních jim tolik nezáleži. Možností by také byl model např. služby Musicovery (o které si určitě brzy také povíme), kde mají uživatelé zdarma streamy v nízké kvalitě a za poplatek se dostanou ke kvalitě vyšší, což by nejspíš nebylo tak bolestivé. Další věcí je, že „bytek světa“ nedostane ani za poplatek takové služby, jako mají uživatelé „vyvolených zemí“ zdarma. Jde např. o možnost přehrání celé vámi vybrané písně, která je dostupná jen pro výše uvedené tři země, ostatní se k ní nedostanou ani po zaplacení. Zde je sice na vině spíš způsob licencování skladem a chování autorských svazů a nahrávacích společností, nicméně poplatkovému systému tato skutečnost v očích uživatelů zcela jistě nepřidá. Na fóru se také ozvali nezávislí hudebníci, kterým se nelíbí, že ačkoliv dali Last.FM k dispozici své skladby zdarma a bez nároku na odměnu, část jejich posluchačů za ně nyní bude muset platit, což se jim samozřejmě nelíbí, neboť se tak k jejich hudbě dostane méně lidí. Někteří proto vyhrožují stažením svých skaldeb ze systému, pokud se to nějak nevyřeší. Poslední věcí je pak samotné uveřejnění této zprávy, která se objevila jen jako zápisek na blogu zaměstnanců Last.FM, navíc jen týden před plánovaným zavedením plateb. Do širšího povědomí se tak dostala spíš díky různým IT webům, které o tom následně informovaly. Dalo by se tedy říct, že uživatele o tom, že od 30. března si budou muset za poslech rádia zaplatit, nikdo oficiálně neinformoval. Žádný informační mail, žádná zpráva v profilu uživatele, žádné oficiální oznámení za úvodní stránce. Takže je možné, že sposta uživatelů o této skutečnosti ještě ani neví a budou se po 30. březnu divit, že služba, na kterou jsou zvyklí, náhle nefunguje.

Co tedy říct závěrem. V zásadě se nic moc nestalo, služba jako taková funguje dál, jen obyvatelé určitých zemí si budou muset za poslech rádia zaplatit víceméně symbolický poplatek. Část uživatelů možná přestane Last.FM používat, ať už z principu nebo z finančních důvodů a přejdou k jiným alternativám (na které se v budoucnu blíže podíváme), část prostě zaplatí a bude Last.FM využívát dál. Vlna odporu odpadne a vše se vrátí do původních kolejí. Nakonec Last.FM je jen jedna z mnoha sociálních sítí, které dnes zažívají poměrně velký boom, ale na druhou stranu nejde o nic, bez čehož bychom se neobešli. Navíc si vlastník Last.FM může se službou dělat co uzná za vhodné, to jsou jeho obchodní rozhodnutí a jestli dobrá nebo špatná, ukáže čas.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2007-2016 Jaroslav Martínek | Licence Creative Commons | powered by Wordpress Frontier Theme