Jamarův blog

...o všem, co mě napadne

Bouřka, strom, kábl a hasiči

Tak nějak by se daly stručně shrnout události včerejšího pozdního večera. Měli jsme vcelku slušnou bouřku i vítr, padající půlkau stromu, utržený elektriský kábl ze sloupu i zásah místníh hasičů. A byla taky sranda ;-)

O blížící se silné bouřce jsem věděl zhruba od odpoledne, kdy jsem mrknul na stránky ČHMÚ a zahlédl tam zčervenalý pás srážek nezadržitelně se valící celou republikou směrem k nám na Moravu. Alespoň trochu sprchne a osvěží se vzduch, říkal jsem si, netuše ničehož zlého. Ono totiž bylo ten den nehutně dusno a vedro, takže na pořádnou přeháňku jsem se vyloženě těšil.
radar
blesky
Blížilo se to od západu, odkud byly vidět rychle se přibližující těžké bouřkové mraky, které se zvlášním způsobem valily přes sebe. Celá tato masa neustále blikala narůžovělými blesky a sunula se za konstantního hučivého zvuku směrem k nám. Po pár minutách se zvedl vítr, začalo jemně krapkat a za pár sekund už jsem vyklízel sledovací pozice na balkónu, jelikož se strhl takový chrsták s vichrem, že to vypadalo spíš jako mlha než děšť, navíc se to díky větru efektně přelévalo přes střechy. K tomu ještě pořádná dávka blesků, mimochodem převážně mezi mraky, do země jich šlo jen pár, no prostě exkluzivní bouřka.

graf

Na grafech jsou krásně vidět všechny ty změny při bouřce, hlavně skoková změna tlaku a zárověň zvednutí větru


Po chvíli zhaslo světlo, ale to, jak jsem později zjistil, vylítly pojistky jen nám. No a jak se tak po tmě dívám z okna, vidím kus lípy u nás před obchodem ležet na zemi.
Internet přestal chodit hned po začátku bouřky, prvně někde u Optinetu, následně vypadlo spojení i nám, otočily se antény na Lazcích a v Neředíně.
Po uklidnění deště jsem vyrazil nahodit jističe a i obhlédnout padlý strom (teda jenom kus stroma, ale velký). Lehlo si to do trávy vedle cesty, těsně pár cm od naší reklamní cedule a přitom to přerazilo drát vedoucí ke sloupu veřejného osvětlení, který se válel s obnaženými konci uprostřed cesty v kalužích vody. Říkám si, že snad to nikoho nenapadne zapnout, ale po asi půl hodině vidím, že světla vesele svítí a tak čekám kdo kolem toho drátu bude tancovat čardášek.
A potom přišla akce. Z obecního rozhlasu se začal rozléhat zvuk sirén se slovy „požární poplach“ a v zápětí dorazili Dolanští hasiči v plné výzbroji a s blikajícím majáčkem. Po obhlédnutí aktuálního stavu padlého stromu a ležícího drátu provedli zajištění místa ochrannou páskou zahrazením celé cesty a jeli dál. Inu, taky možnost ;-)
zataras

Zahrazená cesta před nebezpečným kabelem. Řidiči v projiždějících auta celkem nechápavě hleděli, že dál to nepůjde…


Po zhruba půl hodině se zase vrátili, udělali to, co jsem myslel že udělají hned, tj. odtáhli drát ke sloupu a zahradili to tam.
zataras2

Vylepšené ohrazení kabelu


Ovšem co mě dostalo bylo následné řezání onoho ležícího stromu motorovou pilou. Strom sice ležel v trávě vedle cesty, ničemu nepřekážel ani nikoho nijak neohrožoval, ale řev motorovky po jedenácte v noci zcela jistě ocení každý, kdo ráno vstává do práce.
akce

Kluci v noční akci, 25.6.2008, 23:09


Inu chlapci měli evidentní radost že se něco stalo a že můžou posloužit, vyjet autem, zablikat si majáčkem… Sice jim nepopírám zásluhy, že přecijen je vidět že se o tu bezpečnost lidí starají, nicméně trochu míň horlivosti by někdy taky neškodilo. Padlý drát jsem dnes smotal vedle sloupu u nás na parkovišti a pořádně zaizoloval, kdo ví kdy to sem přijede někdo spravit nebo odpojit.
rano

Takhle to vypadá ve dne…


Jinak se tu toho moc vážného nestalo, u hospody měli pozohýbané slunečníky, my vyvrácených pár květináču a odlepené kus střechy od ptačí budky. Síť jsme ještě v noci částečně rozchodili, v průběhu týdne se musí porovnat antény a bude to OK. Takže nakonec pohoda a aspoň nebyla nuda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2007-2016 Jaroslav Martínek | Licence Creative Commons | powered by Wordpress Frontier Theme