Jamarův blog

...o všem, co mě napadne

Tak copak si dneska pustíme za muziku?

Ptáte se na tuhle otázku, rádio se tradičně za střízliva nedá poslouchat a vaše soukromá hudební zbírka je značně oposlouchaná? Okay, ta šups na net postahovat něco nového do zásoby, jenže co? Od oblíbených kapel už máte všechno a nic dalšího vás nenapadá. Jenomže vždyť přeci musí být spousta dalších zajímavých interpretů, co by se vám mohli líbit, jenomže jak na ně přijít? Běhání po stránkách a fórech je na dlouho, otravovat pořád známý je taky naprd, chce to prostě nějak jednodužše říct co se mi líbí a pak už jenom poslouchat nerušený tok oblíbené muziky. A přesně k tomu jsou následující dvě služby – Last.fm a Pandora.

Last.fm

Jako první se podíváme na Last.fm. Vychází z projektu AudioScrobbler a jeho základním principem je sběr dat o hudebním chování uživatelů. Zaregistrujete si na hlavních stránkách svůj profil, stáhnete si klientskou aplikaci a pak už stačí jen poslouchat svoji oblíbenou muziku. Last.fm klient si potichoučku sleduje co posloucháte, tyto údaje si ukládá a sestavuje z nich váš hudební profil. K poslouchaným skladbám taky můžete přidávat tzv. tagy, tedy jakési značky, podle kterých se daná hudba zařadí (ted třeba Pop, Electro, Czech,…). A co z toho budete mít? Kromě celkem podrobných informací o poslouchaných interpretech vám Last.fm umí doporučit hudbu. Sleduje totiž vaše hudební chování a porovnává to s profilem jiných lidí v systému. Tedy zjednodužšeně řečeno, posloucháte třeba písničku A no a systém ví, že lidi, co si taky pouští song A si hrajou i song B, takže je celkem pravděpodobné, že se vám tohle Bčko bude taky líbit. Samozřejmě je to celé trošku složitější, nicméně můžu říct, že výběr songů pro vás se Last.fm celkem daří. Jsou tu také ještě další možnosti, přes klientskou aplikaci nebo webové rozhraní si můžete pustit vaše osobní rádio, které budé hrát přímo vaše oblíbené skladby, to je ale bohužel placená služba. Zdarma si ale můžete pustit „recommendations radio“, tedy jakési doporučení písniček, které by se vám podle vašeho profilu mohly líbit a dále taky „neighbor radio“, doslovně sousedské rádio. Last.fm totiž podle vašeho profilu hledá v systému lidi, kteří jsou vám hudebně nejvíc podobní a od nich samozřejmě taky můžete čerpat inspiraci. Tím ovšem možnosti systému nekončí, Last.fm vám sestavuje různé žebříčky a statisiky toho, co jste kdy poslouchali, takže vidíte co jste nejvíc poslouchali za kapelu minulý týden, kolik hodin jste strávili u muziky za měsíc a spoustu dalších. Systém vám taky sestavuje seznam live akcí a koncertů interpretů, které posloucháte a kteří by se vám mohli líbit, seřazených podle data a podle vzdálenosti od místa vašeho bydliště. Můžete si psát také svůj vlastní hudební blog, doporučovat muziku známým, stát se členy skupiny se stejnými hudebními zájmy… Možnosti jsou různé a úplně nejlepší bude, když si to sami vyzkoušíte. Podle mého profilu to sice vypadá, že jsem poněkud hudebně nevyrovnaná osobnost, ale pohled do „neighbours“ mě ubezpečil, že zdaleka nejsem sám, což potěší ;-)

Pandora

Druhou popisovanou službou je Pandora. Je založená na úplně odlišném principu než Last.fm, a to na tzv. Music Genome Project. Jde o to, že každá skladba má svoje základní charakteristické vlastnosti, rysy (rychlé beaty, drnkavá kytara atd.), tedy jakési „geny“. Každá skladba v Pandoře je zpracována a rozčleněna podle těchto vlastností, no a na základě těchto „genů“ je vybírána podobná hudba. Práce s Pandorou je o hodně jednodužší než u Last.fm, po otevření stránky stačí do flashového okýnka napsat jméno vaší oblíbené skladby nebo interpreta a Pandora spustí přehrávání. První píseň je od vámi zadaného interpreta, další skladby jsou už pak vybírány jako podobné s tím, že zhruba jedna z deseti písní bývá také od zadaného interpreta. Skladby můžete ohodnotit zdali se vám líbí nebo ne, podle toho se pak bude jemně dolaďovat další hudební výběr. Můžete také zjistit podrobnější informace o hraném interpretovi stejně tak proč byla vybrána zrovna ta skladba. Přeskakování písní je omezeno na několik přeskočení za určitou dobu, prý kvůli licencování. Pokud se do systému zaregistrujete, tak můžete mít více rádií podle vašich oblíbených interpretů a mezi nimi pak jednodužše přepínat. Zásadním problémem Pandory v tuto chvíli ovšem je, že už cca měsíc je její použití omezeno kvůli problémům s licencováním skladeb pro vysílání po internetu pouze na území USA. Nám ostatním se tak objeví pouze upozornění že jsme odjinud a že máme smůlu. Ovšem nic není nemožné, všechno se dá nějak obejít a tak si někdy příště povíme kterak Pandoru v českých luzích a hájích poslouchati ;-)

Shrnutí

Jestli čekáte že vám teď povím která z těchto dvou služeb je lepší a do které se máte pustit, tak máte smůlu. Jsou totiž neporovnatelné, každá je svým způsobem jiná a vhodná pro někoho jiného. Zatímco Last.fm je dá se říct velikou sociální sítí, sdružující lidi se společným hudebním vkusem, Pandora je čistě syntetickou službou, porovnávající hudbu pouze podle jejich vlastností. Last.fm se vám může lépe trefit do vkusu, ovšem je třeba ho prvně „nakrmit“ patřičnými údaji, tedy poslouchat a poslouchat, čím více máte naposloucháno, tím přesnější bude doporučení. Oproti tomu Pandoře stačí pouze jmého interpreta nebo písně a pak už si mlžete vychutnat tok podobné hudby. Ovšem opravdu podobné, což může být po delší době spíš otravné, Last.fm si při výběru odskočí i mezi jiné styly, čímž se poslech oživí. Ovšem někomu zase může být proti srsti veřejné vystavování toho, co poslouchá a tak raději sáhne po anonymní Pandoře. Prostě každá služba je jiná a je už jen na vás, co si vyberete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2007-2016 Jaroslav Martínek | Licence Creative Commons | powered by Wordpress Frontier Theme