Jamarův blog

...o všem, co mě napadne

VUT Brno – o škole

Na dílně přijímá mistr nováčka: „Tady máš lopatu a zamet nám dílnu…“
Nováček se udiveně zadívá a říká: „…ale… vždyt já jsem inženýr?!?“
Mistr se zamyslí a praví: „Aha… mno tak pojď se mnou a já ti ukážu jak se to dělá…“

No a o tomhle je tak asi celá tahle výška. Nemá smysl se o tom rozepisovat, protože kdo nezažil, nepochopí…

Nicméně každému bych doporučil, aby si vážně rozmyslel, jestli na tuto školu chce doopravdy jít, jestli to stojí za to. Příjdete o 5 let života, které se dají využít i jinak a líp. Ano, nakonec sice dostanete jakýsi papír, ale ten je vám, teď už se nebojím říct, že téměř k ničemu. Navíc se dá získat jinde a jinak, za rozhodně míň práce, nervů a ztraceného času.

Docela trefně situaci na VS popsal D-Fens na svém blogu. Sice se to týká hlavně ČVUT a částečně také Báňské techniky, ale s klidem se to dá nasadit i na Brněnské VUT a možná i na jakoukoliv vysokou školu. Každopádně doporučuju každému, kdo nemá jasno, o čem studium na VS je, si to přečíst. I přes autorův celkem svérázný způsob vyjadřování (který ale má při hlubším začtení do jeho článků svůj význam) je to celkem přesný obraz o vysokých školách a jejích „produktech“. Je tu natvrdo popsané to, s čím se při anebo po studiu potká skoro každý vysokoškolák anebo jeho zaměstnavatel, minimálně u technických oborů, ale v principu to asi bude platit všude. Vím to jak ze své zkušenosti, tak od známých.

A víte co dokáže naštvat nejvíc? Když kámoš, který byl šikovný a který se vykašlal na jakukoliv VS, má teď po čtyřech letech ve firmě plat, o kterém se mi jako absolventovi s překrásným papírem ve složce nemůže ani zdát. Na jeho úroveň se mužu dostat asi tak po stejných čtyřech letech, jenže… Mezi náma je onen propastný rozdíl čtyřech let, které já už nemám šanci dohnat. Zatímco on čtyři roky vydělával, získával zkušenosti a budoval si téměř nenahraditelné (no, každý je nahraditelný a nikdo nemá v zaměstnání nic jisté, akorát v tomhle případě je to nahrazení už poněkud bolestivé) místo ve firmě, mě ta slavná výška stála akorát peníze a nic z toho. Takže zatímco já začínám od nuly, on už má dávno vyděláno a zajištěno… Samozřejmě ten vysokoškolský papír není zas jenom pro nouzové použití na záchodě, něco málo vám to přeci jen dá. Josu pozice a obory, kde vás bez toho nepustí anebo vám to aspoň ulehčí práci. I když, jak je psáno ve zmíněném článku, mnohdy je požadavek onoho papíru naprosto zbytečný. Ono papír snese všechno a člověk by měl být opravdu posuzován hlavně podle toho, co doopravdy umí a ne podle toho, co má napsané na papíře. A mnohdy se to tak opravdu děje…

…a bude ještě pokračování…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2007-2016 Jaroslav Martínek | Licence Creative Commons | powered by Wordpress Frontier Theme